Био Киноа – храната на инките!
Историята на киноата започва от Андите в Южна Америка. Била е основна храна в Имерията на Инките, защото тази култура може да оцелее при най-различни условия. Тази адаптация на киноата позволила на инките да я използват за храна стотици години. В наши дни Перу продължава да бъде най-големия производител на киноа в света.
Био Киноа има голяма хранителна стойност. Смята се за богат източник на протеин, благодарение на съдържащото се солидното количество лизин и изолевцин. Източник е и на есенциални мастни киселини или мононенаситени мазнини (като олеиновата киселина). Също така, киноата е добър източник на вит. Е. Има голяма концентрация на калций и други минерали, както и богатство от антиоксиданти (кверсетин и кемпферол).
Био Киноа има противовъзпалително и антиоксидантно действие, като намалява риска от алергии. Използва се при диабетици, защото намалява и риска от появата на диабет. Ключът е високото съдържанието на фибри и протеини, нужни за поддържането на нормални стойности на кръвната захар. Киноата е впечатляваща и уникална храна, сред другите зърнени култури, с изобилието си от фитовещества и положителните им ефекти.
Употреба: Преди употреба измий зърната добре под течаща вода. Добави вода в съотношение 1:2 (киноа:вода) и след като водата кипне, остави на слаб огън 15-20 минути.
Хранителна стойност на 100 g
Енергия | 341 kcal/1442 kJ |
Мазнини | 7.1 g |
– от които наситени мастни киселини | 0.96 g |
Въглехидрати | 55.7 g |
– от които захари | 3.5 g |
Протеини | 13.7 g |
Сол | 0 g |
0