Лимецът е житно растение от сем. Poaceae, с видовото име Triticum monococcum. Лимецът е една от най-пълноценните и лесно усвояеми храни. Съдържа големи количества витамини, белтъчини и полезни мазнини, магнезий, калий, манган, фосфор, желязо, калций. Едно най-ценните му качества е ниското количество на съдържащия се в него глутен. Значимостта му се определя и от това, че този растителен вид съдържа повече магнезий в сравнение с кафевия ориз и повече фосфор отколкото соята. В протеините му се съдържат 8 вида аминокиселини, сред които и лизин, което е изключителна рядкост в представителите на зърнените култури. Лизинът е важна и изключително необходима аминокиселина, която спомага забавянето на стареенето на костите (т.нар. остеопороза) и др. Резултати от научно изследване в Полша показват, че лимецът притежава по-висока способност да натрупва микроелемента Se в сравнение с останалите изследвани 14 сорта пшеница (J. Lachman et al. 2011).