- Хранителни продукти
- Плодове и зеленчуци
- Замразени Храни
- Консервирани храни
- Брашно, подправки и сосове
- Напитки
- Детски и бебешки продукти
- БИО Продукти
- БИО млечни продукти
- БИО плодове и зеленчуци
- Био варива и зърнени
- Био супер храни
- Био снаксове, солети и ядки
- Био детски и бебешки продукти
- Био захарни изделия
- Био мюсли и корнфлейкс
- Био подправки
- Био захар и натурални подсладители
- Био олиа, масла и оцет
- Био мед и пчелни продукти
- Био барчета и десерти
- Био конфитюри
- Био напитки
- Био тестени изделия и брашна
- Био консервирани храни и сосове
- Био козметика
- Био перилни и почистващи препарати
- Специални и фитнес храни и добавки
- Перилни и почистващи препарати
- Козметика
- Хигиенни продукти
- За дома
Лук - кромид
Произход: Полша
Клас:1
Снимката е илюстративна
Кромидът (Allium cepa), наричан още кромид лук или само лук, е двугодишно растение от род Лук, използвано широко в готварството. Основно се използват луковиците на възрастните растения преди началото на зимата. Също се използват листата на младите растения, често наричани пресен лук или зелен лук.
Има характерен силен лют вкус и остра миризма, особено в луковиците. Те се омекотяват при готвене, при което вкусът става сладък. Луковиците имат суха външна обвивка и месеста слоеста вътрешност. Използвани по целия свят за кулинарни цели, те имат разнообразни форми и цветове.
Арпаджик (от турски arpaçik soğanı[2]) се наричат дребните глави кромид лук, пораснали от семе в края на първата година от засаждането им. Арпаджикът основно се използва за повторно засяване, за да се отгледат едрите глави лук. Понякога се използва и за приготвяне на ястия.