Амаранът (Amaranthus caudatus) има богата история , датираща от преди хиляди години. За негова родина се смята Централна и Южна Америка. Той е бил основна храна на древните ацтеки, които смятали , че амаранта е “храна дадена им от боговете” и затова винаги присъствал в свещените им ритуали
Препоръчителна употреба : Амарантът на Био Класа има приятен ядков привкус и се приготвя по същия начин като ориза- смесват се 3 чаши вода с 1 чаша амарант и се оставя да къкри за около 20-25 мин.,докато водата се изпари. Амарант е додходящ за хора , придържащи се към безглутенова диета , тъй като не съдържа глутен.
Съставки: 100% био амарант
Хранителна стойност за 100g:
Енергийна стойност (kJ/kcal) | 1643/389 |
Мазнини (g) | 5,6-8,6 |
– от които наситени мастни киселини (g) | 0,4-2 |
Въглехидрати (g) | 57-73 |
– от които захари (g) | 0-3 |
Белтъци (g) | 11,2-17 |
Влакнини (g) | 2,6-6,6 |
Сол (g) | 0,03 |
Произход: Индия